Стенопис с лешояди украси училище

Стенопис с лешояди украси училище | StandartNews.com

Хасково. Египетски лешояди "накацаха" по една от школските огради на ОУ "Климент Охридски" в Хасково. Редките птици обаче са нарисувани и са част от Лайф+ проект „Помощ за египетския лешояд", финансиран от Европейския съюз и фондация "Левентис".

Майсторите на графити от групата "140 идеи" работиха почти седмица в южния град по покана на Хасковското дружество за защита на птиците. Авторите на красивия стенопис са сред най-популярните у нас имена, създатели на графити - Венци Йосифов, Николай Петров и Иво Илиев.
Цялото цветно пано е съставено от пет рисунки, които представят жизнения цикъл на египетските лешояди.

Млада неопитна птица в зората на живота си и яйце в скална ниша с гнездо е първата рисунка, следва първият полет – символично напускане на дома, неуморен пътешественик – зряла птица в апогея на силите си, стар и мъдър лешояд с дълбоки бръчки по лицето – също както при възрастните хора. Последната рисунка е огледален образ на първата, където старата птица вижда началото на новия живот и си спомня за своя собствен в залеза на дните си.

Макар и в линейна конфигурация, композицията показва цикличността на живота за всеки жив организъм на планетата от най-миниатюрните животни и растения до гигантите плуващи в океаните и човека, описват замисъла на проекта организаторите от БДЗП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай