Статия във в. „Стандарт" стана повод за благородна инициатива

Младежите от БСП – Добрич възстановяват къщата на Адриана Будевска

Статия във в. „Стандарт" стана повод за благородна инициатива | StandartNews.com

Добрич. В деня за голямото почистване младежката организация на БСП почисти двора на единствената къща –музей на един от основоположниците на театъра в България и част от първата трупа на Народния театър Адриана Будевска в Добрич, която от години тъне в мизерия и е заплашена от разруха.

Младите социалисти споделиха, че след публикация на в. „Стандарт" – „Руши се домът на Адриана Будевска", се амбицирали да поемат грижата за паметника на културата. С писмо-предложение до министъра на министъра на културата д-р Петър Стоянович, младежите са заявили намерението си са поискали разрешение за поетапно възстановяване на родната къща на голямата българска актриса. На проведена среща министър Стоянович е заявил подкрепата на ведомството, като е заявил, че инициативата ще бъде рагледана от комисия, свързана с възстановяване на оградата и прилежащите площи, реновиране на покрива, фасадата и подовата настилка и възстановяване на експозицята.

Първата фаза от поетия ангажимент е именно почистването на двора, който е обрасъл с трева, а трева има и по покрива, казаха младежите. Те обясниха, че следващата фаза ще е със собствени средства да възстановят оградата на къщата, както и да ремонтират покрива, чийто керемиди падат и се чупят. Намеренията им са също с лични средства да подменят изгнили дъски от подовете в двете стаи на къщурката. Музейният уредник Кремена Митева припомни, че от над 30 години обектът е забравен и въпреки многократните предложения и писма за отпускане на финансиране от страна на музейните работници – пари за дома на Будевска не са отпускани. Лошото състояние е причина експозицията да бъде евакуирана от години и една малка част от нея в момента може да се види в дом-паметник „Йордан Йовков".

„Ние правим каквото можем по поддръжката на къщата с пари от бюджета на музея, но то не е много. Тя пропада и има нужда от сериозен ремонт и укрепване. Смятам, че това е един обект, който заслужава да бъде възстановен. В страната няма друга запазена родна къща на основоположниците на театъра в България" – казва Митева. Тя споделя, че освен лични вещи и театрален рекзивит – гривни, шапки, чанти, пръстени, костюми, с които Будевска е играла на сцената на Народния, в хранилищата на музея в Добрич се съхранява личната библия на Будевска, в която тя собственоръчно е записала част от историята на рода си. Сред пазените експонати са и тетрадки със стихотворни опити на Будевска, като някои от стихотворенията са посветени на Добруджа.

"Сред нещата, които са запазени са нейни тетрадки, в които си е водила дневник, както и такива от времето, в което е учила английски език. Имаме копия на дипломите й за актьорско майсторство, което Будевска е завършила в Москва. Един от ценните експонати е и параходният й билет за Аржентина, казва Митева. "Когато през 20-те години на миналия век Будевска е уволнена от Народния театър, тя решава да замине при сина си Вили, който през Турция е избягал в Аржентина" – допълва Митева.

Музейните работници в Добрич са убедени, че ако къщата бъде ремонтирана, тя може да се превърне в единствения по рода си музей на българския театър у нас, защото Будевска е сравнявана навремето със Сара Бернар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай