Стартира подготовката за похода до Околчица

Стартира подготовката за похода до Околчица  | StandartNews.com

Трескава подготовка тече за 70-тия Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета". Областната администрация във Враца, която е основен организатор, вече приема заявките за участие. Човек от местния клуб по спортно ориентиране застава начело на похода. Евгени Филипов ще е тазгодишният ръководител на стотиците, които ще извървят пътя от Козлодуй до Околчица. Три дами пък ще следят за реда и дисциплината в походната колона. Тежката комендантска отговорност е възложена на Цветелина Велкова, Нели Нечовска и Мария Йолова. Началник на бивака ще е Христо Христов, който също е от клуба по ориентиране.

Лично губернаторът на Враца Малина Николова ще изпрати по традиция походниците от Козлодуй на 27 май с митинг-заря.

„Множество образователни, културни и спортни мероприятия са предвидени в тазгодишната програма. Екскурзоводски беседи, посветени на историческите събития от 1876 г. ще се проведени в местностите, през които минава пътят на Войводата и неговата чета- „Матеев геран", „Попово ханче", „Рашково бърдо", „Милин камък" и "Ботева поляна", съобщиха от областната управа във Враца.

Освен с образователен и спортно – туристически характер, в дните на похода са предвидени изяви на групите – участници в него, концерти и художествена програма на общински състави. Забавната програма „Нощ под звездите" ще се състои на 28 май, а на следващия ден в Борован походниците ще аплодират звездата от "Пирин фолк" Светлин Миланов. На сутринта ще поемат отново по пътя на Ботевата чета.

Кметът на Враца Калин Каменов ще посрещне Ботевите поклонници на 30 май, след което е планирана художествената програма на състави от общината и прожекцията на филма за годишните от подвига на Христо Ботев. На 1 юни участниците в похода ще посетят лобното място на поета-революционер във Врачанския Балкан, за да се преклонят пред героичната саможертва. Кулминацията на инициативите, включени в програма на 70-тия Национален туристически поход е на 2-ри юни във Врачанския Балкан, където ще се състои Всенародното поклонение на връх „Околчица".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай