Старозагорци затвориха пътя за магистралата

Толкова хора не са излизали от протестите срещу кабинета Виденов, твърдят паметливи

Старозагорци затвориха пътя за магистралата | StandartNews.com

Стара Загора. Социалният бунт, който се разпали днес в Стара Загора, затвори за час пътя към автомагистрала "Тракия". В днешния протестен митинг срещу високите сметки за ток и енергийните монополисти участваха над 1000 души, а в последвалото шествие по централния булевард се включиха двойно повече. Миналата неделя протестиращите пред офиса на австрийското дружество ЕВН, което снабдява с ток цяла Югоизточна България, бяха едва 50-60 души. 

С национални знамена и викове "Мафия", "Българи юнаци" и "Оставка" протестиращите, въпреки че нямаха разрешение, спонтанно завиха по най-оживения булевард "Св. Патриарх Евтимий", който води към връзка за магистрала "Тракия", и блокираха за близо час движението. 

"През декември 15 дни не бяхме вкъщи, януарската ни сметка е близо 3 пъти по- голяма – от 80 е скочила на 220 лева", недоволства Георги Василев, който имал монтиран допълнителен електроизмервател към всеки електроуред в жилището да следи консумацията им. Според него инкасаторите от ЕВН са надписали поне с 30 на сто сметката му. "Енергетиката е национална сигурност, не бива шалтера да е в чужди ръце", категоричен бе бившият шеф на Мини "Марица-изток" Живко Гърдев за бъдещето на ЕРП-тата.

"От времето на големите протести срещу кабинета Виденов през 1997 година не са излизали толкова хора по улиците на Стара Загора", казват паметливи. С надежда  страх. С надежда, че нещо може да се промени и българите ще заживеят с прилични доходи да си плащат тока. И със страх, че социалните бунтове все повече излизат извън контрол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай