Старозагопрските старейшини подхващат турско-арабските названия

Старозагопрските старейшини подхващат турско-арабските названия | StandartNews.com

Стара Загора. И местният парламент в Града на липите подхваща битка за промяна на чуждите названия в региона. На заседанието си в четвъртък градските старейшини избраха 9-членна комисия от съветници, общинари и специалисти, която ще нищи проблема.

До 6 месеца комисията трябва да направи пълен преглед на чуждата топономия и да предложи стратегия за промяната.

"Повече от 40 на сто от названията на местности са турско-арабски имена, неразбираеми, трудно произносими, лишени от съвременно звучене и не отговорят на българското законодателство", аргументират предложението за промяната вносителите от трите националистически формации в общинския съвет – ВМРО-БНД, Атака и НАФСБ.

Те се позовават на държавен указ от 1975 г. според, който всички названия трябвало да отразяват богатството и красотата на българския език и да бъдат благозвучни, разбираеми и лесни за произнасяне.

„Сега ще променяте турските названия на местности, а след това ще дойде ред и на имената на хората, както някога", негодува общинският лидер на ДПС Юсни Ибрям.

Има и опасения на специалисти, че преименуването на местности може да доведе до хаос в регионалния кадастър и документите за собственост на имоти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай