Старата казарма ще стане зеленото сърце на Ловеч

Усилено ремонтираме десетки улици и площади, транспортни връзки и паркове, казва кметът Корнелия Маринова

Старата казарма ще стане зеленото сърце на Ловеч | StandartNews.com

  • Усилено ремонтираме десетки улици и площади, транспортни връзки и паркове, казва кметът Корнелия Маринова
  • Още 33 млн. европейски пари влизат по проекти в общината
  • Георги Христов с концерт на площада за празника на Ловеч
  • Градът ни хубавее, има нови инвеститори и заводи, по-чист въздух и богат културен афиш
  • Строим параклис на мястото на зловещия комунистически концлагер „Слънчев бряг“

- Г-жо Маринова, мотото на кампанията на в. "Стандарт" е "10 причини да остана в моя град". Бихте ли посочили основните мотиви на младите хора да остават в своя Ловеч?
- По начина, по който е поставен въпросът, личи, че гледате на Ловеч от външната страна. Ние не се питаме защо да остана в Ловеч, а защо сме в Ловеч и какво още можем да направим за него. Ако един човек реши да пътува или работи другаде по света, никой не може да го спре. Живеем в свободен свят.  Едни отиват, други се връщат. Тези, който се връщат да работят или живеят тук, ползват същата свобода. Мога само да ви кажа, че Ловеч като средно голям град, спретнат и компактен, с красива природа и исторически забележителности, има много предимства. Това е град, където за десет минути можеш да стигнеш от центъра до най-крайния квартал. Затова ние искаме да направим така, че в крайна сметка да сменим отношението към града. Това ще е една знаменателна крачка напред – да променим парадигмата, хипотезата, в която се мисли за Ловеч. Досега тя бе – това един западащ град, тук нищо не се случва, хората бягат, защото нямат работа. Вашето мото е в старата хипотеза. Ние се трудим за друго – градът се развива, обновява. Има нови инвеститори и заводи, градът хубавее, имаме по-чист въздух и природа, афиш с богати културни събития. Как може да не искаш да живееш в такъв град?
- Един от най-значимите социални проекти през тази година в Ловеч е преустройството на Старата казарма в центъра на града в парк. Каква е визията на общината за този нов зелен оазис, която трябва да бъде претворена и в обявения конкурс за архитектурна концепция?
- Преустройството на старата казарма е важен обект. Затова неговата визия се решава публично и прозрачно, както всички други подобни обекти. Имаше обществено допитване, създадена е комисия, обявен бе анонимен  конкурс, на който са подадени 10 проекта. Комисията ще определи кой е най-добрият.  Надяваме се, че ще е този, който най-пълно отговаря на нашите изисквания. А те са да стане любимо място за културни и спортни прояви, за отдих и култура. Да бъде любимо място на млади и стари – това е едно зелено сърце в центъра на града. Бъдещият гpaдcĸи пapĸ трябва да е c мнoгoфyнĸциoнaлни зoни c oтĸpити cцeни, cпopтни плoщaдĸи, ĸътoвe зa oтдиx и дpуги. Така старата казарма ще стане пpeдпoчитaнo мяcтo зa oтдиx и paзвлeчeния. Трябва да се знае, че съглacнo дeйcтвaщия Πoдpoбeн ycтpoйcтвeн плaн ĸaзapмeният тepeн c плoщ 67 000 ĸв. м  e oтpeдeн „зa пapĸ“ и за нищо друго.
- Кои са другите по-важни проекти, които ще финализирате или стартирате в последната година от вашия мандат?
- Общината в момента изпълнява общо 11 проекта по три оперативни програми. Само по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. са девет. Проект „Приеми ме 2015“  осигурява грижа за деца с увреждания, деца, жертви на насилие или трафик, непридружени бежанци, като алтернативна форма за отглеждане на деца в риск в семейна среда. По ОП „Добро управление“ 2014-2020г. се работи по проект "Осигуряване функционирането на Областен информационен център - Ловеч", чрез който се дава достъп и разпространяване на информация за възможностите за финансиране по европейските фондове. Има сключен договор и по ОП „Региони в растеж“ за проект за подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания за 569 980 лв. Усилено се ремонтират десетки улици и площади, транспортни връзки и паркове в града. Само в кв. „Дикисана“, който не е ремонтиран от десетилетия, се асфалтират над 10 улици. В друг краен квартал - „Гозница“ – също се влагат доста средства – обновена детска градина, училищен физкултурен салон, улици, социални услуги. Само през 2018 и началото на тази година нашите служители работят по 72 договора за строителство на стойност приблизително 24 млн. лева. Това са към 100 отделни обекта. По линия на енергийната ефективност има договори за още над 9 млн. лева. На практика в общината влизат 33 млн. лева, а това е почти още един бюджет, при положение, че стартовата финансова рамка на бюджета  през 2019 година е 45 млн. лева.
- "НПО - партньор и гарант за открито управление в област Ловеч" - така се нарича един амбициозен граждански проект във вашия регион. Какво е в момента гражданското участие в процеса на формиране и вземане на най-важните решения на общината и контрола върху тяхното изпълнение и как може да се активизира?
- Това е само един от гражданските проекти, на които разчитаме да формират проблеми и да дават решения. Ще посоча още проектите на Сдружение „Знание, на Сдружение „Граждански инициативи“, на Фондация „Център Отворена врата“, на която предоставихме база в кв. Вароша“. Това е неправителствена организация за психосоциална подкрепа на жени и деца, жертви на насилие. Ние работим съвместно и успешно с неправителствените организации.
- Неотдавна по ваше предложение местният парламент на ловчалии взе едно знаково решение - за изграждане на мемориален комплекс в памет на жертвите на тоталитарния режим на мястото, където се е намирал зловещият комунистически концлагер „Слънчев бряг“ (1959 – 1962). Кое ви накара да направите това предложение, което в интерес на истината хората очакваха от вашите предшественици още в началото на демократичните промени?
- През последните три години Община Ловеч последователно провежда политика на обективно отношение към близкото минало. Оказва се, че в пет поредни мандата предишните ловешки кметове не стъпиха нито веднъж на това историческо  място. Истината за концлагера беше неглижирана, премълчавана, натикана в килера от местната власт. Ние обаче искаме да покажем историята на Ловеч в цялата й пълнота, без фалшифициране и премълчаване. Изграждането на мемориален комплекс е едно по-мащабно и цялостно решение. Първата крачка е поставянето на параклис, за който вече са гласувани 20 000 лева в бюджета. Освен това ние имаме много други събития, свързани с концлагера, с процеса и механизма как да преодолеем травмите от комунистическия терор. Тук се включват кръгли маси със специалисти,  изложби, прожекции на филми и други.
- Как отеква в страната сагата за евтините апартаменти на политиците във висшия ешалон?
- Тази ситуация е от рода „Когато гръм удари в София, как ехото отеква в провинцията“, ако ми е позволено да перифразирам едно класическо заглавие. Ехото е в субективните възприятия на нашите граждани. Но аз нямам конкретни сигнали и местни инициативи като обществен отзвук от този случай. Хората се информират от медиите за тези неща. Подобен случай тук няма, за нашата администрация със сигурност. Защото работим прозрачно и открито, има регистри, има декларации за имотното състояние – всичко е проверимо и ясно.
- Опасявате ли се от подобни скандали в община Ловеч преди местните избори?
- Сигурно ще има опити за някакви скандални разкрития, фалшиви новини, особено преди избори. Но както беше и досега, те ще са безпочвени. За себе си мога да кажа, че каквото и да измислят нашите опоненти като компромат, това ще е смешно и безрезултатно. Цялата ми дейност, моите събития, пътувания, срещи – това е публично известно. Има отчети, има отговори на питания на общински съветници, има граждански инициатива, има срещи с гражданите. Ние сме на постоянен „мониторинг“ на няколко опозиционни сайтове и вестници, на групи във фейсбук. И тук благодаря на онези граждани, които отговорни и съвестно алармират за нередности и проблеми. Следим всички сигнали, но реагираме и отговаряме само на сериозните случаи. Даже понякога  много по-бързо, отколкото реагират медиите. Например един вторник по една телевизия се появяват снимки на паднали камъни на алеята „Баш бунар“, но ние ги бяхме разчистили още в неделя. Подобни остарели новини ги пишем на сметката на медията, която не проверява сигналите, а се доверява на един свой зрител. Така пада доверието в самото предаване, а не в общината, която си е свършила навреме работата. Същевременно трябва да кажа, че ние „наследихме“ един голям скандал с т. нар. „туристическо влакче“, което не работи и чийто „маршрут“ минава през съда. Ще бъде куриозно подобни недомислия да се „претоплят“ сега наново и да се хвърля вината върху нас, а не върху онези, които изпълниха онзи проект.
- Като разлистите предизборните си обещания преди 4 години какъв е баланса между свършеното и несвършеното?
- Считам, че ние поехме управлението на общината с реалистична и амбициозна програма. Днес виждам, че около 70-80 процента сме я изпълнили. Някои от обещаните обекти, като скейт площадка, пейнтбол игрище, нов басейн и прочие, не се реализираха. Те са свързани с други обекти, проекти и процеси и не могат да бъдат решени самостоятелно. Но не сме се отказали от тях.
- Това е вашият първи мандат. От какво ще зависи решението ви да поискате още веднъж доверието на ловчалии?
- Нека отбележа, че в момента работим общо по 26 строителни обекти, отделно асфалтираме, почистваме. Очакват се още 12 обекта да стартират – саниране на сгради, ремонт на улици. Това отнема много време, изисква мобилизация на цялата администрация и фирмите. Ние сме още в този мандат и имаме още много работа. Това е отговорът ми.  
- В навечерието сме на един от най-красивите християнски празници. Как ще го отбележите в Града на люляците?
- Всяка година празниците на Ловеч стават все по-големи и пъстри. Особено пролетните -   като Цветница, Великден и 11 май – Празник на града. Последните три години ние пренесохме част от тях на нови места, разширихме територията на празничното настроение – на три площада, по булевард „България“ и най-вече на територията на старата казарма. Така целият град празнува. Доволни са гражданите, които имат по-богат избор, доволни са гостите и изпълнителите, които имат голяма сцена и публика, доволни са и търговците, които защото имат простор и улеснен достъп.  Програмата е богата и е достъпна сайта на общината  www.lovech.bg.
Готвим традиционните „Люлякови музикални вечери“ в началото на май. Цветница ще завърши с концерт на Цветелина Янева, а на 11 май ще има на площада голям концерт на Георги Христов.

С подкрепата на:

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай