Станция следи за качеството на водата в Благоевград

Станция следи за качеството на водата в Благоевград  | StandartNews.com

Кметът на община Благоевград Атанас Камбитов и управителят на ВиК Росица Димитрова официално откриха във вторник една от четирите нови телеметрични станции в Благоевград. Целта е чрез съоръженията да бъде наложен непрекъснат контрол върху качеството на питейната вода и нейното опазване като жизнен ресурс. Изградената система ще даде възможност резултатите от мониторинга да бъдат показвани в реално време на сайтовете на общината и водното дружество.

„Това е пореден проект, който се реализира по Програма за европейско териториално сътрудничество. Благодаря на ВиК и на управителя Росица Димитрова за добрата съвместна работа", каза кметът д-р Атанас Камбитов и допълни, че това е част от цялостната стратегия на община Благоевград. Съвместно с водното дружество се изпълнява още един проект, който касае корекцията на коритото на река благоевградска Бистрица по Трансгранично сътрудничество с Република Македония. Кметът Камбитов уточни, че се работи и по новия програмен период, в който са предвидени още два нови общи проекта - за енергийна ефективност на училищните сгради и реставрация на античната крепост в Зелен дол.

Тържествената церемония започна с водосвет, а след това бе прерязана лентата на новия обект, който ще допринесе за по-доброто здраве на благоевградчани. Сумата по проекта е 420 000 лева и е 100% безвъзмездна финансова помощ - 85% от Европейския фонд за регионално развитие и 15% национално съфинансиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай