"Стандарт" награждава малкия герой на Белица

Кампанията "Моят град" показва европейската визия на общината между три планини

"Стандарт" награждава малкия герой на Белица | StandartNews.com
  • Кампанията "Моят град" показва европейската визия на общината между три планини
  • На празника на града отличаваме младите таланти

 

Той е само на 11 г. Но сърцето му е по-голямо от това на много възрастни. Фирас Мухамед Зият - малкият герой на Белица. Бежанецът от Сирия е ученик в ОУ „Св. Паисйй Хилендарски“ с. Краище. И впечатли цяла България с дарителските си жестове. Прави ги още, когато е на 9.

Малкото момче от палестински произход даде спестените от касичката си пари за дом на бедно семейство. Извади на стотинки около 73 лв., спестени от закуски, и ги дари за ремонт и обзавеждане на къщата на баща с четири деца. Тогава Муса Гагъм и Атанас Сакарев от община Белица подеха кампания за набиране на дарения за инвалида Мустафа Шайгов и децата му, които от 8 години живееха в село Гълъбово в пoлуcрутeнa къщa без ток, без вода и без елементарно обзавеждане. Щом чул за тях, Фирас веднага решил да помогне.

Няколко месеца по-късно момчето отново дари спестените си пари. Този път - за операцията на Али Звездов от село Медени поляни, община Сърница.

В петък, 9 септември 2022 г., Фирас ще получи голямата награда в кампанията на "Стандарт" "Моята Белица - 10 причини за гордост". На празника на града влиятелната медия ще отличи младите таланти на Белица и личностите, които със своите труд и всеотдайност са повод за гордост не само на красивата Белица, но и на цяла България. По време на тържественото събитие ще бъде показано преобразяването на града и превръщането му в хитова туристическа дестинация. Ще бъде представена и най-новата и уникална книга на "Стандарт" "Чудесата на Родопите - 50 легенди", част от която е Белица. Луксозното издание за първи път разказва непознатите предания за най-магнетичните места в Свещената планина. С книгата "Стандарт" започна обиколка из родопските общини, която стартира на 30-ия юбилей на медията - 10 август, в Кърджали. Специален гост на тържествената церемония е зам.-министърът на туризма проф. Мариела Модева.

10 огромни пана представят модерната и европейска визия на Белица. Те ще бъдат изложени в общината, за да може всеки, кото иска, да види как кметът Радослав Ревански е променил града. С фантастични снимки огромните пана показват новите улици, училища, детски градини, младите хора на Белица и древното й наследство.

Градът вече е хитова туристическа дестинация. Сгушен между три планини, той крие неповторим чар. Разположена в сърцето на Рило-Родопския масив, където се срещат Рила, Пирин и Родопите, Белица привлича с великолепието на природата и културно-историческите си чудеса. Някои предпочитат да се любуват на планината, други - да се запътят към древните тракийски светилища, трети да предпочитат спокойствието на неповторимата атмосфера за почивка. Затова и стремежът на общината е да развива града като целогодишен туристически център.

От природните чудеса на Белица задължително трябва да се споменат четирите езерни групи - Сухото езеро, Вапски, Скалишки и Чернополянски езера, разположени в северната част на общината, водопада "Казаните" и скалните образувания в местността "Стеници", "Белишките скали" в местността "Бабина дупка", Станков водопад, "Боботната скала", езерото пред хижа "Семково", местността "Панорамата" и др. Шест маркирани туристически пътеки, две от които влизат в Националния парк "Рила", преминават през различни екосистеми и редуващи се растителни и животински съобщества.

Белица е една от спирките на последната алпийска теснолинейка в България. Това е неповторимо екзотично пътуване, което преминава през три планини - Рила, Пирин и Родопите.

За ръста на туризма допринася и близостта напланинския курорт Семково, който предлага изключителни условия за зимни спортове. Амбицията на кмета Радослав Ревански е да го развива като целогодишен курорт, където може да се практикуват планински преходи и екотурове.

Знаково място в Белица е каменната статуя на Бела Ица местната хубавицата, която природните стихии са изваяли. Именно тя дава името на града - Белица. Гостите на града не пропускат да влязат в църквите "Св. Георги" и "Св. Димитър", за да запалят свещ. Белица е заобиколена от много върхове, всеки един от които е под покровителството на определен християнски светец - св. Атанас, св. Илия, св. Мина, св. Спас и св. Петър. В и около града могат да се посетят параклисите "Света Богородица", "Свети Илия", "Света Парашкева". В града се извисява и минарето на джамията, която свидетелства за религиозната и етническа толерантност на беличани.

Атракция за туристите са къщите в стария квартал на Белица с живописната архитектура и с обширни чардаци, носещи следи на отминалите столетия. В Белица, а и в някои от селата от общината все още се използват и могат да се видят "валявиците". Там се перат килими и губери, изтъкани от сръчните ръце на белинчанки и сами по себе си са любопитно място, нещо като машина на времето.Любителите на древната история не могат да пропуснат високопланинските светилища в м. "Белишка чука", м. "Бабяшка чука" при с. Бабяк и в м. Тевницко, северно от гр. Белица, и м. Крастава могила.

Едно от най-привлекателните и атрактивни места край Белица, е уникалният RILA FUN PARK. Това e планински увеселителен парк, в който любителите на екстремни преживявания

могат да се спуснат с двуместните колички по изградено трасе. Количките са подобни на шейни и "летят" по тръбни релси. Скоростта е регулирана и пречи на водача да премине над 40 км/ч. Снабдени са и със спирачна система. RILA Fun Park е с обща дължина 1400 м, от които 1000 м са със свободно контролирано спускане. Влакчето в RILA Fun Park е подходящо за деца над 3 годишна възраст. Паркът работи и през студените месеци, тъй като тогава количките имат специални покривала. Цената на едно спускане за деца от 3 до 12г. е 10 лв., а за деца над 12 г. и възрастни - 15 лв.

RILA Fun Park се намира в местността "Дедово" край Белица и е само на 1,5 км от другата невероятна атракция - Парка за танцуващи мечки. Той е разположен в Южна Рила, на 12 км от град Белица в местността "Андрианов чарк". Простира се на 12 хектара на надморска височина от 1200 до 1345 м. Основната заслуга за изграждането му се дължи на фондациите "Четири лапи" и "Бриджит Бардо" и на община Белица, която предоставят терена за изграждането на съоръжението. В проектирането и изграждането на парка вземат участие световно признати експерти, изучаващи поведението и навиците на кафявата мечка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай