Спипаха 1200 литра нелегална ракия

Спипаха 1200 литра нелегална ракия  | StandartNews.com

Силистра. 1238 литра ракия от 2 нелегални спиртоварни с общо 6 казана в Силистренско иззеха инспектори от митническото разузнаване и разследване. Проверките са извършени в селата Вокил и Долец. Нерегистрираните обекти за дестилация на алкохол са били оборудвани с общо 6 казана, като в момента на проверката 5 от тях  работели на пълни обороти, съобщиха от русенската митница.

За собственика на единия нелегален казан Х.Ю. /49г./ в рамките на една година това е втори пореден случай на нарушаване на акцизното законодателство. През ноември м.г. той е била заловен отново да изварява нелегално ракия в същия обект. Тогава служителите открили и иззели 13 литра прясно дестилиран алкохол и казаните. Мъжът се възползвал от правото си на споразумение и доброволно заплатил глобата от 1000 лв., 50% от стойността на съоръженията и 67 лв. акциз, което му коствало общо около 1500 лв. За повторно нарушение от същия тип в рамките на една година, законодателят предвижда глоба в размер на 60% от максималния размер на наказанието, който е 6 хил. лв., казаха от митницата. Дори и отново да се въплозва от правото си на споразумение той ще трябва да плати глоба минимум 3600 лв. плюс акциза.


Рекордното количество от 1228 литра ракия инспекторите открили в обект на 65-годишния Р.М. от село Долец. Там те се натъкнали на 4 монтирани дестилационни съоръжения с общ капацитет от 930 литра. По време на проверката три съоръжения с общ обем от 750 литра извирявали ракия. Единственият неработещ казан е бил с вместимост 180 литра.  На трите работещи казана са иззети капаците, лулите и фланците, а останалите части за запечатани и оставени на отговорно пазене в обекта. При пристигането на митническите служители вече имало 78 литра прясно сварена ракия. Освен нея в бидони собственикът съхранявал още 1150 литра ракия. Цялото количество е иззето. И двете акции на служителите на русенската митница са били със съдействието на полицаи от районното управление в Дулово.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай