Спешно проверяват 1,4 тона пестициди в частен имот

Спешно проверяват 1,4 тона пестициди в частен имот | StandartNews.com

Благоевград. Проверка на складираните в барака в частен имот в санданското село Петрово 1,4 тона пестициди ще бъде извършена до края на тази седмица. Инспекцията ще се извърши от инспектор от Регионална служба „Растителна защита", от служител на Гражданска защита и експерт от община Сандански.

„До 2009 г. имаше специална програма за решаването на проблема с изоставените складове на бившето АПК, в които има химически препарати. В момента да се унищожат толкова пестициди е много скъпо мероприятие. Правили сме проверка на въпросното място преди 4 години. Повечето препарати са фунгициди за борба с бактерии и гъбички по лозята и прасковите и хербициди за борба с плевелни растения", заяви шефът на РС „Растителна защита" в Пиринския край Иван Марковски. Той успокои населението в село Петрово, което е над 670 души, че въпросните количества препарати са слабо отровни. Н

яма реална опасност за хората, категоричен е Марковски. По закон община Сандански е задължена да вземе мерки за справяне с проблема. Трябва да се намери наследник на починалия собственик на имота, в който са пестицидите. „Тези препарати е необходимо да се изолират, да се съхраняват надлежно в монолитна сграда, за да не са податливи на климата", уточни Иван Марковски. Повечето общини се справиха с този казус през годините, но община Сандански не се възползва от програмата, която действаше преди години, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай