Спасяват многовековен чинар

Спасяват многовековен чинар | StandartNews.com

Стара Загора. Кампания по спасяване многовековния чинар в парк „Бедечка” подема гражданския клуб „Липа”.

При експертното измерване на възрастта на дървото и укрепването му през 80-те години на миналия век, чинарът се оказал на 650 години. Според дендролозите безспорно е това е най-старото дърво в Града на липите, но то се нуждае от специални грижи, за да радва и следващите поколения.

Природните стихии са издълбали в ствола на чинара по средата дълбока няколко метра хралупа, която се пълни с вода и сняг при всеки валеж. Някои от вековните клони пък се нуждаят от специално укрепване, за да не рухнат от собствената си тежест. Чинарът е в реституирания парк „Бедечка”, чиято съдба като бъдещ луксозен квартал продължава да вълнува старозагорци. За щастие в приетия общ устройствен план на парка многовековното дърво е обособено в специален парцел от 2,5 дка и няма опасност да бъде повалено от реститутите.
 
При екоакцията в сряда от гражданския клуб „Липа” обявиха, че са готови да финансират проект по спасяването на чинара  и благоустрояване на парцела и очакват проектни предложения за това. Според инициаторите най-старото дърво в Града на липите спокойно да се превърне в един от символите на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай