Спасителите пробиха над 20 м по пътя към двамата миньори

Спасителите пробиха над 20 м по пътя към двамата миньори | StandartNews.com

Симитли. Спасителните екипи са само на 12 метра от мястото, където се предполага, че са двамата затрупани миньори Николай Михайлов и Иван Лазаров. Над 20 души спасители и миньори работиха тази нощ в рудник „Ораново" в Симитли и вече прокопаха 21 метра в обходната галерия, която е с дължина 33 метра, заяви главният инженер на мината Бонислав Попов.

Те работят от миналата сряда по този маршрут, след като преустановиха дейността си във фаталната 64-та галерия заради непрекъснато свличане на кал. Вече 14 дни се издирват двамата въглекопачи от село Крупник - Иван Лазаров, на 35 години, и Николай Михайлов, на 42 години. Кално свлачище уби на 16 юли малко след 09,30 часа колегите им - 41-годишния Асен Стойнев от село Полето и 45-годишния Христо Младенов от Полена.

Специалисти признаха, че акцията вече не е спасителна, а издирвателна. Да се оцелее две седмици на над 300 метра под земята, без храна и вода, при високо съдържание на метан, ще е истинско чудо. С тези темпове на работа – по 4 метра напредване на денонощие, се очаква в четвъртък спасителите да стигнат до мястото, където трябва да са двамата затрупани миньори. В обходната галерия са монтирани два верижни транспортьора, с които по-бързо се извозва материалът навън. Пътят напред се пробива чрез взривяване, след което се проветрява. После въглищата се изтеглят назад с машините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай