Спасиха дете, родено с множество увреждания

д-р Деян Ханджиев

Спасиха дете, родено с множество увреждания | StandartNews.com

Лекарите от първа детска клиника на УМБАЛ "Св. Марина" във Варна се пребориха за живота на дете, родено с множество увреждания. 7-месечната Сабрие е изписана от болницата след продължително лечение и поредица извършени неврохирургични операции.

Бебето се ражда на 8 ноември миналата година в Шумен и тежи едва 1 кг и 800 г, разказа майката Елмаз Фахрединова. Лекарите откриват вродено увреждане и детето е транспортирано във Варна. Първата операция прави д-р Румен Христов в МБАЛ "Св. Анна", след което детето е прието в университетската болница на механична вентилация, с опериран хранопровод и поставена назогастреална сонда. Следват две операции, извършени от д-р Деян Ханджиев в УМБАЛ "Св. Марина", по време на които на малката Сабрие са й сложени клапи в главичката заради хидроцефалия.

Трудно е да се опише чувството да оперираш бебе на броени дни, разказаха лекарите. В тази възраст и на тези килограми операциите са по-сложни и от ремонта на най-финия часовников механизъм, признаха медиците. Според лекарите малката Сиси, на които е станала любимка, има всички шансове да израсне без проблеми във физическото си развитие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай