Спасиха бременна бежанка от Сирия, гладувала 4 денонощия

Спасиха бременна бежанка от Сирия, гладувала 4 денонощия | StandartNews.com

24 годишна сирийка в напреднала бременност беше спасена, след като прекара четири денонощия в гората край Малко Търново. Граничарите я открили да се лута край браздата премръзнала, мокра до кости и изтощена от глад. Бременната сирийка се е придвижвала с група от 15 свои сънародници, сред които са били съпругът й и трите им деца. Разказали, че след като преминали нелегално българо-турската граница, се изгубили и четири дни обикаляли горите, в опит да открият път. Жената е била открита в неделя вечерта край граничната бразда и е откарана спешно в бургаската болница. Тя е била в критично състояние, с контракции и с опасност от преждевременно раждане. 24-годишната Бариван Хасан е била мокра до кости, само с дрехите на гърба си.

„Имаше опасност от преждевременно раждане, която е овладяна. Жената е недохранена и отпаднала, но сега опасност за нея и бебето няма. Правим всичко, за да се чувства добре. Призовавам „Гранична полиция" и Агенцията за бежанците - тя да бъде настанена в Бургас, за да е близо до болницата, тъй като рискът за нея остава", каза началникът на Родилно отделение д-р Антонио Душепеев. „България е страна, която е помагала на много бежанци, а и много българи са потомци на бежанци. Най-малкото, с което можем да съдействаме на тези хора, е топлота и човешко отношение. Нека само за миг си представим, че и ние можем да изпаднем в същото положение", добави д-р Душепеев.

Съдбата на Бариван Хасан трогнала до сълзи екипа на цялото Родилно отделение. Работещите в него са й донесли дрехи, храна, вещи от първа необходимост. „Благодаря на всички в болницата. За пръв път от много месеци се чувствам добре и не се страхувам за живота си", сподели Бариван.

Семейството й побягнало от Сирия заради разрушителните бомбардировки. Първо стигнали до Турция, а от Истанбул за България тръгнали пеша.

Съпругът й Ханиф и трите им деца са настанени в Малко Търново и вече се чувстват добре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай