Созопол и Несебър сключват мирен договор, Поморие става гарант

Созопол и Несебър сключват мирен договор, Поморие става гарант | StandartNews.com

Трескава подготовка за нов мирен договор кипи в Созопол и Несебър. Градоначалниците на морските градове обявиха, че вече са се споразумели да парафират едногодишен пакт за ненападение. Колегата им от Поморие Иван Алексиев пък ще стане гарант за изпълнението на мирния договор.

Тържествената церемония ще се състои на 24 април в Созопол. Събитието ще започне на Крайбрежната алея в 11.00 ч, където ще бъдат посрещнати кметовете на Несебър и Поморие в качеството им на архонти. По стара традиция градоначалниците ще носят богати дарове за домакина. Николай Димитров и Иван Алексиев ще пристигнат по вода заедно с председателите на общинските съвети. Те ще бъдат посрещнати от бог Аполон, който след като се убеди в мирните им намерения, ще ги съпроводи до свитата на домакина Панайот Рейзи и посрещачите и заедно ще поведат шествието по Пътя на Примирието.
Мирният договор ще бъде подписан на специално място в близост до храм Св. Св. Кирил и Методий и средновековната аламана.

Церемонията ще бъде ръководена от бог Аполон, в чиято роля ще се превъплати актьорът Юрий Ангелов. Негови помощници в различните епизоди на празничния спектакъл ще бъдат талантливите възпитаници на Националното училище за музикално и сценично изкуство в Бургас, както и най- изисканите созополски кокони.

Гостуващите свити на архонтите от Несебър и Поморие са подготвили подобаващи изненади и очакват с нетърпение историческия момент.
Шеговитата церемония по подписването на мирния договор дава знак, че туристическия сезон наближава. Историческите му корени датират от преди 22 века, когато между Несебър и Созопол избухнала кървава война за солта на Поморие. Древните хроникьори са документирали сцените на войната, но никой не споменал тя да е приключила с примирие. Затова всяка година двата морски града преподписват мирен договор, с който обещават да не воюват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай