Социалисти почетоха паметта на Парапунов

Социалисти почетоха паметта на Парапунов | StandartNews.com

Десетки социалисти от Благоевград се събраха пред паметната плоча на Никора Парапунов, за да почетат 72-годишнината от смъртта му. „Днес сме тук на това героично място. Парапунов е легенда в антифашиската епопея на Горноджумайската областна партийна организация. На 9 декември 1943 година попада в засада и загива, едва на 34 години е, член на ЦК и секретар на Горноджумайския областен комитет на БКП, ръководител на въоръжената борба против фашизма в Пиринския край. В този ден България губи един от най – достойните си и верни синове", казаха присъстващите.

Споменът за Парапунов и идването на лобното място е нужно най-вече заради нас, новите поколения. Той и другите герои антифашисти са се превърнали в морален критерии, в нравствена мяра, с която сме длъжни ежедневно да се съпоставяме. Така разбираме, колко много трябва да строим и духовно да израстваме, за да имаме правото да застанем до тях за съизмерване. Те носеха достойно своя кръст и извървяха пътя до своята голгота. Върхът, от който поеха към безсмъртието, заявиха млади социалисти. Ние не се срамуваме от тези хора, които отдадоха най-ценното, което притежаваха – живота си, загинали за по-доброто бъдеще на България.

Трябва да се срамуват тези, които събориха и обругаха паметниците, преименуваха улици и не успяха да оставят друга следа за по-доброто развитие на страната ни, смятат те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай