София санира два блока и студентски кампус

София санира два блока и студентски кампус | StandartNews.com

София. София ще санира два блока. Кметството ще кандидатства за безвъзмездно финансиране за санирането на две сгради в "Дружба". Повече от половината апартаменти в тях са общински жилища. "Така ще дадем пример как едни напълно порутени сгради може да се превърнат в удобни и енергийно ефективни жилища", обяви главният архитект на София Петър Диков. Той призна, че няма интерес от столичани да се включат в програмата за саниране на жилищни сгради с европари и до момента само 3 проекта са заявени пред общината. Въпросните два обекта, които столична община ще обнови, са блок 5 и 6 в "Дружба".

Истински студентски кампус с контрол на достъпа пилотно ще бъде изграден на територията на Студентски град. Столичната община заедно с ректорите на няколко университета работят по общ проект, за който ще търсят финансиране от новата инвестиционна програма за развитие на регионите, за която в бюджета за 2014 година са предвидени 500 милиона лева. 7 общежития ще формират пилотния студентски кампус. Два от блоковете - 35 и 36, са на УАСАГ, останалите 5 в съседство са на други вузове, обясни главният архитект на София Петър Диков на семинар на столична община в Правец.

Кметството ще направи догодина втори опит да даде на концесия Западен парк, на чиято територия да бъде изграден атракцион от типа на бившия "София ленд".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай