Следят дървосекачите под лупа

Следят дървосекачите под лупа | StandartNews.com

Велико Търново. Дърводобивът бе основна тема на работна среща, проведена от кметът на Велико Търново Даниел Панов. Той обсъди проблемите в бранша с представители на Районно управление на горите, фирмите, които извършват дърводобив, полицията и кметовете и кметските наместници.

Проблемът в тази област излезе наяве след срещи на градоначалника с населението в 23 населени места. Хората се оплакали от нерегулирана и неконтролирана сеч, унищожаване на пътната инфраструктура и улиците по селата от преминаващите тежкотоварни камиони. Освен това се създавали предпоставки за свлачищни процеси на местата на сечищата.

Основният въпрос е да се изведат от анонимност хората, които влизат в гората за сеч. Необходима е координация между компаниите, които секат държавни, частни, общински и църковни гори. Контролът над по-големите площи е възложен на собственика и на Районно управление на горите.

Даден е срок на всички институции до 27 декември да предложат необходимите мерки за решаване на проблемите с дърводобива, за да може до 15 януари 2013 г. да има подготвено решение. За спешни и работещи мерки се обяви и комисар Живко Коцев, директор на Областната дирекция на МВР. Областният управител проф. Пенчо Пенчев е издал заповед, въз основа на която до петък ще бъде извършена проверка и ще бъдат набелязани мерки за ограничаване на камионите с тонаж, който нарушава ограниченията. Ще се регламентират трасета за преминаване на камионите с дървесина, а нарушителите ще бъдат санкционирани.

След Нова година ще бъде проведена втора работна среща с всички институции, които имат отношение към проблема за набелязване на конкретни мерки. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай