Ски легенди пробваха нов лифт в Пирин

Ски легенди пробваха нов лифт в Пирин | StandartNews.com

Три ски легенди се качиха от Шилигарника до връх Тодорка с новия лифт. Съоръжението изпробваха специалния гост на откриването на зимния сезон в курорта Банско – двукратният олимпийски шампион Маркус Васмайер, петкратният носител на Световната купа и почетен банскалия Марк Жирардели и най-добрият ни скиор Петър Попангелов. „Планината е страхотна, ски центърът е на европейско ниво", сподели Васмайер. Трите звезди на белия спорт присъстваха и на освещаването на лифта.

Службата водиха отец Георги и отец Николай. Деца от ски училището на „Юлен", наши и македонски туристи също станаха свидетели на събитието. Те не пропуснаха да се снимат с Жирардели, Васмайер и Попангелов. Отец Николай поръси съоръжението със светена вода, а после направи същото и с легендите на ските. Божият служител също не пропусна възможността да се снима за спомен с тримата бивши скиори.

Жирардели, Васмайер и Попангелов стигнаха само за 6 минути с новия лифт до връх Тодорка. „Тук няма да има опашки, но ще ги има пред начална станция на лифта в Банско. Крайно време е да се направи втора въжена линия, която да извозва туристите от курорта до планината", споделиха гости на събитието.

6-седалковият лифт на Шилигарника е на италианската фирма „Лайтнер" и замести 32-годишната досегашна система. Туристите ще се возят по 2300-метровото трасе, преодолявайки денивелация от 703 метра (началната станция е на 1720 метра надморска височина, а крайната – на 2423, само на 323 метра от върха).

Разстоянието ще се изминава за 6 минути, като за час лифтът (със скорост 6 м/сек) ще може да поеме човекопоток от 2000 души. Преди капацитетът бе 800 души, а возенето продължаваше 20 минути, та някои си доспиваха на лифта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай