Скандал помрачи събора в Карандила

Скандал помрачи събора в Карандила  | StandartNews.com

Сливен. Поляната на Карандила събра 400 души от цялата страна на събор в събота. Той се провежда всяка година над Сливен. Освен агнешко за вип гостите имаше каракачанска баница, сирене, кашкавал, питки и салати. Под сянката дойдоха кметът на Сливен Кольо Милев, депутатите Деян Дечев и Десислава Танева, общински съветници, представители на каракачанските дружества в Гърция и дипломати на южната ни съседка в България.

"Гръцки дипломат отказа да целуне православния кръст, който му подадох, след като извърших водосвета. Или не е християнин, което е немислимо за православна Гърция, или не зачита български духовник. И в двата случая скандалът е голям", оплака се пред журналисти отец Евгени Янакиев, който извърши водосвета.

"На всичко отгоре организаторите ме прекъснаха не можах да направя приветствието от името на Сливенския митрополит Йоаникий, което владиката ми заръча", каза свещеникът. В знак на протест отец Евгени си тръгна от събора, без да седне на масата с печеното агнешко, където бе поканен. За разлика от други събори тази година традиционното каракачанско събиране мина без стадото с овце, киноложката изложба на каракачански кучета и конете, които задължително присъстваха на други събори.

Кризата се чувства и при нас, споделиха членове на конфедерацията на каракачаните. Те признаха, че и сред етноса има разделение. И ние си имаме олигарси, те обаче не са тук, на поляната, сред нас, а в другия край на Карандила, където ядат и пият, споделиха участници в събора. Тридневното събиране започна в петък с турнир по футбол на стадиона в сливенския кв. "Речица". Вечерта имаше каракачанско веселие - гленди, което се проведе на Сливенски минерални бани. Община Сливен отпусна 1000 лева за събора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай