Скача такса смет и в града на липите

Скача такса смет и в града на липите | StandartNews.com

Стара Загора. Таксата за битови отпадъци да се увеличи от 1,2  на 1,5 на хиляда върху данъчната оценка. Това предложение на кмета на общината Живко Тодоров ще гласуват общинските съветници на последното си за годината заседание в четвъртък. Предлага се и увеличение на таксата за съответния вид сметосъбиращ съд в случаите, когато тя се определя според техния брой. Така за варел увеличението  е от 500 на 600 лв. за брой, а за контейнер от 2500 на 3000лв. за брой.

Увеличението на такса-смет се налага най- вече поради увеличените разходи на общината за проучване, проектиране, изграждане, поддържане, експлоатация, закриване и мониторинг на депата за битови отпадъци или други инсталации или съоръжения за обезвреждане, рециклиране и оползотворяване на битови отпадъци, пояснява в предложението си старозагорският градоначалник. Въпреки увеличението Стара Загора щяла да остане с един от най-ниските налози в сравнение със сходни по големина общини.

Обсъждани са били и варианти за определяне на таксата за битови отпадъци според количеството им, включително за физическите лица. Анализът обаче показал, че за това е необходим огромен ресурс от служители, които да контролират измерването и броя на ползвателите в жилищните кооперации.  Така и през новата година такса-смет ще продължи да се определя въз основа на данъчната оценка на недвижимите имоти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай