Симитли се моли на чудотворна икона срещу войната по пътищата

Симитли се моли на чудотворна икона срещу войната по пътищата | StandartNews.com

Благоевград. Хората в община Симитли са потресени от ежедневната война по пътищата. Те потърсиха надежда да спрат жертвите на пътя в чудотворната икона „Покров Богородичен" (празникът е на 1 октомври) от град Мелник. Тя ще „мине" в четвъртък с божествена света литургия по главен път Е-79 и ще остане за седмица в Симитли. Неврокопският митрополит Серафим ще служи заедно със свещеници от всички общини по поречието на река Струма, които са на територията на Неврокопска епархия.

През деня иконата ще премине по шосето с молитва за здраве и за спиране на войната на пътя, която взима десетки жертви. Молебен ще бъде отслужен в 08:00 часа в храм „Свети Иван Рилски" в град Кресна и в 11:00 часа при Кресненското ханче в Кресненското дефиле. В 12.00 часа миряни ще посрещнат чудотворната икона „Покров Богородичен" в храма „Рождество на Пресвета Богородица" в Симитли, където иконата ще остане за поклонение до 6-и октомври. Вярващи от всички населени места, пресичани от международния път Е-79, ще отправят гореща молитва да спре войната на пътя. Шосето за Гърция е най-опасният пътен участък в страната.

„Идеята да реагираме по някакъв начин е още от 11 юли. Тогава микробус се вряза в паркиран тир – загинаха 9-г. момиче, две жени и мъж, ранени бяха петима души. Говорих с местния свещеник Спас, а той обсъди идеята с Неврокопския митрополит Серафим. В понеделник пък бивш общински съветник в Симитли изгоря в колата си, която се взриви след катастрофа. Затова решихме да не отлагаме повече начинанието", обясни кметът на общината Апостол Апостолов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай