Симитли не спира да строи църкви

Симитли не спира да строи църкви  | StandartNews.com

Над 40 нови храма водят туристи в региона

Над 40 нови параклиса и църкви бяха построени в община Симитли само за последните 8 години. Храмовете привличат почитатели на религиозния туризъм не само от страната, но и от чужбина. С всяка изминала година броят на гостите в региона се увеличава.

"Всички се впечатляват, че храмовете в доста населени места са осветени. Навсякъде е чисто, поддържаме сградите. От години строим истинска Духовна стена. Местните хора искат нови молитвени домове и ние реализираме техните идеи", твърди общинският кмет Апостол Апостолов. Сред приоритетите на местната власт е да се полагат грижи за всички църкви в района. Затова се намират средства за ремонти и нови строежи. Жителите на общината също помагат и с пари, и с труд, за да вдигнат нови храмове и параклиси в селищата си. Инвестират се значителни финансови средства за тяхното обновяване. Преди няколко месеца бе завършена нова църква в село Железница, където никога не е имало храм. Строи се още една с уникална каменна зидария в село Тросково.

„Спокойно и с гордост можем да кажем, че направеното за вярата и храмовете тук ни кара да се сравняваме с една малка Света гора – с много храмове, манастири, параклиси, оброчища, свети места", хвали се градоначалникът Апостол Апостолов. Това е наше задължение, защото така се съхранява българската нация, българските традиции, българщината, допълва той.
Жителите на симитлийското село Брежани пък направиха преди 10 дни първа копка на църква, която ще носи името на свети Георги. Мястото, където ще е светата обител, е свещено, има открити белези от стара църква, а вярващи казват, че в планинския масив се открояват ясно фигурите на кон и змей, което подсказва, че свети Георги бди над селото им.

Местните хора ще помогнат и с доброволен труд за строителството на храма, и със собствени средства. Те вече са заделили собствени пари за началото на строителните работи. „Тези хора заслужават поклон, защото заделят от залъка си, за да имат нов храм. Наели сме само един майстор, ще му помагат наши съселяни, които го правят безвъзмездно. Ще ни помогне и община Симитли, която ще ни осигури строителни материали. Надяваме се, че до Гергьовден догодина ще сме готови и Неврокопският митрополит Серафим ще освети църквата", заяви кметът на Брежани Благой Стефанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай