Школото в Старозагорския затвор отбеляза 30-годишен юбилей

Школото в Старозагорския затвор отбеляза 30-годишен юбилей | StandartNews.com

Средно 450-500 души ежегодно получават в него нови знания и умения, докато излежават своите присъди

СОУ „Поп Минчо Кънчев", което вече 30 години функционира зад стените на Старозагорския затвор, чества днес своя малък юбилей. Той бе отбелязан с тържествен водосвет на отец Йордан, който обслужва затворническия храм „Св.Николай Чудотворец" и обгрижва лишените от свобода. На училищния празник са посветени благотворителна изложба-базар на предмети, изработени от затворниците, концерт-спектакъл на лишените от свобода и спортен празник. Средно 450-550 излежаващи присъди мъже, повишават совите знания и професионални умения в паралелки от 1 до 12 клас. За тези 30-те години от неговото създаване над 6400 души са преминали през училището.

„Образованието и квалификацията, която се получава по време на обучението в затворите са важна част от социалните дейности, през които преминават хората лишени от свобода. Ние залагаме изключително много на това обучение, защото така те се подготвят за водене на по-добър бъдещ живот и реализация", подчерта шефът на затвора комисар Иван Карушков. Той припомни, че миналата година учебните кабинети и работилниците в училището са обновени със средства от затвора и труда на възпитаниците на училището. Проблемите на училищата в местата за изтърпяване на наказания в светлината на новия законопроект за предучилищното образование ще бъдат обсъдени утре на кръгла маса.

Празникът на СОУ „Поп Минчо Кънчев" уважиха областният управител Герги Ранов и председателят на Старозагорския общински съвет Емил Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай