Школо на 200 г. честваха в Деня на будителите

Школо на 200 г. честваха в Деня на будителите | StandartNews.com

Стара Загора. Двестагодишнината от основаването на първото училище в казанлъшкато с. Енина бе отбелязана на връх Деня на народните будители. То е основано в началото на 19 в., през далечната 1814 година от архимандрит Онуфрий Хилендарски, един от най-ревностните последователи най Пайсийи и Софроний Врачански. Онуфриевият препис на История славянобългарска, с оригинални комантари и добавки, се смята зя един от най-добрите- Бащата на бъдещият хилендарски монах, отец Иван е поддържал килийно училище към Енинска църка, но то е опажарено от кърдажилите. Синът му Богдан, който се замонашва и приема името Онуфрий, пък поставя основите на първото светско училище в Енина. ,И до днес местните неговият приемник – основно училище „Хр. Ботев", Онуфриевото школо.

В деня най-българския празник, посветен на будителите, признателните енинци и просветни дейци от община Казанлък, откриха бронзов бюст-паметник на архимандрит Онуфрий - основоположник на светското образование в Казанлъшко.
На архимандрити Онуфрии и първите просветители и будители в региона бе посветена юбилейната научна конференция "200 години възрожденско учебно дело в Енина и Казанлъшко".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай