Шествие и заря за свободата на Гоце Делчев

Шествие и заря за свободата на Гоце Делчев | StandartNews.com

Гоце Делчев. Община Гоце Делчев ще отбележи 102-та годишнина от освобождението на града в петък. Неврокоп е освободен от османско владичество и негов първи кмет става поетът - революционер Пейо Яворов. Празничният ден ще започне с полагането на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев в местността Попови ливади от 11.00 часа и пред паметника на Пейо Яворов в градския парк от 12.00 часа.

Програмата ще продължи в 16.45 с полагане на венци и цветя пред паметника на ген. Стилян Ковачев и на паметната плоча на Пейо Яворов, която се намира в центъра на града. Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен в катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий". След това ще бъдат положени венци и цветя в знак на признателност пред паметника на Гоце Делчев на централния площад в града. Веднага след това присъстващите гости, представители на местната власт, институциите, учебните заведения и гражданите ще потеглят в празнично шествие до паметника на загиналите във войните.

То ще се води от Военния духов оркестър на Сухопътни войски. Там ще има тържествена заря – проверка с участието на военни. Слово за освобождението на Неврокопския край ще произнесе проф. Андрей Пантев. Празничната програма ще завърши концерт в Дома на културата в 19.00 ч. В него ще вземат участие трио „Тенорите", актьорът Виктор Калев и Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци - Гоце Делчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай