Шарка по овцете застрашава празника Курбан Байрам

Губернатор привика експерти заради шарката по овцете

Шарка по овцете застрашава празника Курбан Байрам | StandartNews.com

Благоевград. Областният управител Муса Палев издаде нарочна заповед до кметовете на всички общини в областта да свикат незабавно заседания на общинските комисии по епизоотия. Те трябва да предприемат съответни мерки за ограничаване и предотвратяване разпространението на болестта шарка по овцете. Това е от особена важност за общините по Местенското направление не само заради близостта с огнището на заразата, но и заради предстоящия празник Курбан Байрам, който е след няколко дни.

За него мюсюлманите купуват за курбан предимно овце. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Михаил Бащавелов докладва за обстановката в Пиринския край след установеното заболяване на шарка по овцете. На спешно свикано заседание от губернатора стана ясно, че проблемът е от 4 октомври, когато по сигнал на ветеринарния лекар в сатовчанското село Кочан са взети проби и е доказано категорично наличието на болестта по овцете и козите. Заразени са животните само в едно стадо в селището с 224 овце и 3 кози.

За да се предотврати разпространението на заразата, на 8 октомври всички гези животни са убити и загробени. Извършва се дезинфекция в обора на животните и на терена на загробването, на пътищата до него и на техниката, която е използвана. Определена е предпазна зона около огнището на болестта с радиус 3 км, в която влизат селата Кочан, Ваклиново и Фъргово. Наблюдаваната зона е с радиус 10 км. В нея попадат селищата Жижево, Осина, Сатовча, Плетена, Долен, Крибул, Вълкосел, Боголин, Слащен, Туховища, Абланица от Пиринско и Любча, Црънча и Бръщен от област Смолян. По заповед на изпълнителният директор на БАБХ д-р Венцеслава Тасева-Соколова е забранено придвижването на овце и кози в и от двете зони.

През следващите 3 седмици всички ветеринарни лекари в областите Благоевград и Смолян ще извършват непрекъснати прегледи на овцете и козите заради 21-дневния инкубационен период на вирусното заболяване, което обикновено е смъртоносно за болното животно. Податливи към него са овцете и някои от чифтокопитните диви животни, а козите са само преносител на заразата. Бързото ликвидиране на заразата е от съществено икономическо значение, предвид големия брой дребен рогат добитък в този район. Всички собственици на заразени животни, които са и ще бъдат унищожени и загробени, ще бъдат обезщетени със средства от специален фонд на земеделското министерство. Специалистите изрично подчертават, че болестта не е опасна за хората.

През следващата седмица предстои ново заседание на Областната комисия по епизоотия, на което ще бъде докладвано извършеното и при необходимост ще се набележат допълнителни мерки. Зам.областният управител Димитър Капитанов обяви, че тогава ще се обърне специално внимание на друг тежък проблем, който не намира решение вече няколко години – висцералната лайшманиоза по кучетата в община Петрич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай