Сервират специалитета на Тито на бургаския плаж

Сервират специалитета на Тито на бургаския плаж | StandartNews.com

Бургас. Сръбски готвач шашна бургазлии с любимите гозби на легендарния диктатор на бивша Югославия Йосип Броз Тито. Непознатите у нас гозби се сервират от седмица в бистро "Морски звуци" на Северния плаж в Бургас.

Рецептите са оригинални и не се приготвят дори и в Сърбия, защото са били разработени специално за Тито и семейството му, твърди майстор Владо Николич. Самият той ги научил случайно, когато преди няколко години се запознал с бивш агент на тайните югославски служби УДБА. Пенсионираният вече полковник помолил готвача да му приготви две от секретните гозби и му дал рецептите.

Едното блюдо носи емблематичното име "Маршалова вешалица" и в момента може да бъде поръчано от всеки клиент в ресторант "Морски звуци". Специалитетът е кръстен на маршал Тито и е бил създаден след серия от кулинарни експерименти специално за изискания вкус на югославския диктатор. Сръбският готвач пази тайната на приготвяне като зеницата на очите си.

"Приготвя се с мариновано свинско контрафиле с кашкавал и каймак от прясно мляко. Повече не мога да кажа. Има и няколко подправки, но тях вече не ги казвам на никого. Който е опитал от специалитетите на Тито, никога не може да забрави вкуса им", издава майстор Николич. Той приготвя и друг специалитет от кухнята на комунистическия диктатор Тито. Оригиналното му име е "Смеделевско гюле", но у нас се сервира като "Банско гюле", за да звучи по-разбираемо за българите. То прилича на голяма топка и се приготвя от бекон, обвит с 300 гр. кайма, лук и кашкавал. Вътрешността на месната сфера е пълна с млечен каймак.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай