Сертификати за млади изследователи

Сертификати за млади изследователи | StandartNews.com

Правят пътеводител за историческите места в Симитли

Участниците в експедицията „Симитлия – от древността до наши дни" получиха специални сертификати след нейния финал. Връчи им ги заместник- кметът на община Симитли - Евгения Георгиева. Общинският център бе домакин на експедицията за трета поредна година. Всички са удовлетворени, че цяла седмица вървяха по стъпките на Мис Стоун. Аферата „Мис Стоун" е отвличането на американската протестантска мисионерка Елън Стоун и на нейната другарка Катерина Цилка от чета на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, начело с Яне Сандански и Христо Чернопеев. То е осъществено на 21 август 1901 година, а целта е била да се набавят финансови средства за дейността на ВМОРО.

„Ние сме до вас, ще помагаме, докато имате желание да изучавате историята на община Симитли. Дано още поне 50 години да идвате при нас и да откривате непокътнатите кътчета и магическите места тук. Радвам се, че и тази година експедицията постигна своите цели и успяхме да разберем, че комуникативната памет на гражданите на общината за мис Стоун е жива", каза Евгения Георгиева.

Всеки от участниците разказа своите впечатления за престоя си в Симитли и за експедицията. Кристиян Ковачев, главният инициатор на едноседмичния научен форум, направи обобщителна ретроспекция на местата, които студентите посетиха и благодари на всички за участието и съдействието. Той обяви, че скоро на заключителната конференция през есента ще бъде представен и „Пътеводител на Симитлийския край".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай