Селски кметове искат собствени бюджети

Селски кметове искат собствени бюджети | StandartNews.com

Промяна в два закона-за Общинските бюджети и за Общинската собственост искат селските кметове. Идеите за инициирането на промените са обсъдени на изнесеното заседание на УС на Националното сдружение на кметовете на кметства в РБ, което се проведе в Хасково, съобщи председателят му кметът на хасковското село Брягово Делчо Митев.

Предстои национална среща, на която кметовете на малките населени места ще поканят комисиите по регионална политика и местно самоуправление и по бюджет и финанси към НС, за де представят исканията си за промени в закона. Едното от тях е кметствата да разполагат със собствен бюджет в рамките на общинския, независимо от броя на населението. Селските кметове искат още и преразпределение на процентите от продажбата на общински имоти, които са на тяхна територия. Според сега действащото законодателството малките населени места получават от продажбата на земи в техните землища 30 %, а останалите 70 % влизат в общинската хазна. Искането е процентното съотношение да стане 60 на 40 в полза на кметствата.

„С част от парите в повече, които ще влизат в касата на селата ще се грижим за подобряване на инфраструктурата и подобряване на условията за живот на малките население места, за развитието на читалищните състави и спорта. Само с по-добри условия за живот можем да задържим малцината млади, които живеят по селата и ще спрем обезлюдяването на малките населени места", коментира Делчо Митев.

На срещата беше насрочено и Общото събрание на НСККРБ, което ще е в края на май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай