Село се спаси от кариера

Село се спаси от кариера | StandartNews.com

450-те жители на хаджидимовското село Ново Лески си отдъхнаха. Няма да има в близост до населеното място кариера за добив на мрамор и инертни материали. Местен бизнесмен поиска и получи преди време концесия за 30 години за добиване на подземни богатства.

Но Върховният административен съд отмени решението на Министерски съвет. „Много сме доволни. Борим се срещу тази кариера от лятото на 2014 г. Спасихме селото си и природата. Тя трябваше да е само на 500 метра от къщите на селището, на 50 метра от насаждения с грозде и градински чай. Имаше опасност и за минералния извор „Топлицата", който е в землището на съседното село Мусомища", каза в четвъртък кметът на Ново Лески Георги Ванкалов.

Той се запознал с решението на магистратите, което е окончателно и не подлежи на обжалване. Те са категорични, че не са спазени необходимите процедури, за да се разреши кариера в местността Водицата. Преди 2 години жителите на Ново Лески се обявиха срещу кариерата и предупредиха, че ще спрат багерите с жива верига, за да спасят това райско кътче.

Те събраха и протестна подписка. Хората не бяха уведомени за инвестиционното намерение. „Най-важното е, че нашият протест и волята ни да търсим правдата в съда победиха. В противен случай ще се съсипеше природата, ще гълтахме мръсен прах и ще ни тормозеше силен шум", каза още селският управник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай