Село плаща земя за строеж на църква

Село плаща земя за строеж на църква | StandartNews.com

Помогни си сам. Това направиха след 15 години слушане на обещания жителите на благоевградското село Изгрев. Те се заеха сами да реализират отколешната си мечта за собствен православен храм. Най-важното е, че са обединени и това е гаранция, че ще я постигнат. В селището им никога не е имало църква, а те искат този факт да се промени. Затова заделиха собствени средства. В момента очакват да станат собственици на земята, върху която ще вдигнат своя света обител. Хората от Инициативния комитет решиха за изграждането на храма сами да купят терена, върху който ще се строи, а да не чакат спонсори и помощи. Оказа се, че няма общински терен и затова харесаха парцел, който е в горския фонд. Подадоха искане до земеделското министерство за закупуването на въпросната земя още през февруари тази година, но още чакат отговор.

„Трябва някой от министерството само да сложи един подпис и да получим разрешение. Надяваме се, че скоро това ще се случи", твърдят местни хора. Щом се сдобият с терена, ще стартира строителството. Накрая ще прехвърлят земята на Неврокопска митрополия.

Преди години бе изготвен и макет на бъдещата църква, но липсата на средства не позволи да се започне градежът. Процедурата изисква промяна на предназначението на земята, където ще се построи бъдещият храм - от "горска стопанска територия" за "християнски православен храм". „Искаме наша църква, а не да обикаляме други населени места, за да запалим свещ и да се помолим. Вярата в нас я има, затова искаме собствен храм, който ще се казва „Свети Иван Рилски", казват жители на Изгрев. Височината на църквата ще до 8 метра, плътността на застрояване ще е максимум 40%, а плътността на озеленяване – минимум 40%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай