Селфи с 6-метров шаран на Никулден

Селфи с 6-метров шаран на Никулден | StandartNews.com

Бургас празнува с нов храм, курбан и валс

Никулденска фиеста завладя Бургас още по тъмно. Сръчни кулинари опънаха скарите с риба, а до тях на няколко места завряха традиционните курбани за празника и деня на града. Въпреки студеното време веселото настроение завладя целия град, а централните улици почерняха от народ. Само на крачка от сградата на общината се появи гигантски никулденски шаран, дълъг цели шест метра. Малки и големи си правеха селфита за спомен с рекордния "улов".

Празникът започна в най-новия храм "Св. Николай Чудотворец" в комплекс "Меден рудник" с тържествена света литургия за благоденствието на Бургас. Тя беше отслужена от Сливенския митрополит Иоаникий и бургаски духовници. Тържествената служба за Никулден за първи път се прави в храма "Св. Николай Чудотворец", чието изграждане все още продължава.
Веднага след това бургазлии се стекоха в центъра на града, където бе осветена традиционната никулденска обредна трапеза и рибния курбан за здраве. Кметът на Бургас Димитър Николов и министърът на МОСВ Ивелина Василева посетиха заедно Никулденското градче в градинката до Часовника. Като стопанин на града заедно с представители на бургаското духовенство и директора на РИМ - Бургас Милен Николов, Николов участва в обредния ритуал по освещаване на никулденската трапеза и разчупи питата, която беше наречена за благоденствието на Бургас за следващата година. Веднага след това бе осветен и рибният курбан за здраве и благоденствие на бургазлии, приготвен солидарно от Домашен социален патронаж, "Хляб и хлебни изделия" ЕООД и Военноморска база Бургас с тяхната атрактивна полева кухня.

Край казаните с рибна чорба се извиха дълги опашки. В същото време изискани дами с кринолини и господа с фракове танцуваха валс и върнаха времето със сто години назад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай