Сбогуваме се с изложбата на Жул Паскин

Сбогуваме се с изложбата на Жул Паскин | StandartNews.com

Стара Загора. В Града на липите за последно у нас ще бъде показана уникалната изложба „Жул Паскин – от Видин до Париж" на световноизвестния художник. Гражданинът на света, „принцът на Монпарнас", както го наричат съвременниците, прекарва в България само детството си, но до края на дните си се смята за българин.

В експозицията, която вече бе София, Варна, Бургас и Пловдив, са включени 114 творби от всички възможни техники и жанрове и от всички периоди на Жул Паскин - 1905 г. до смъртта му. Повечето картини са собственост на частни колекции от Париж, Люксембург, Осло, и на художествени галерии във френската столица, Тел Авив и Лондон и др. Някои от тях никога не са били показвани пред широката публика.

„Поклон пред организаторите, защото да събереш на едно място едни от най-емблематичните му произведения, от колекции и галерии по света, е много трудно и изключително сложно", благодари за мащабния културен проект на френското посолство и френския институт в България директорът на старозагорската художествена галерия доц.д-р Марин Добрев.

Голяма част от творчеството на българския евреин Юлуис Пинкас от Видин, който приема творческия псеводним Жул Паскин, е свързана със социалната тема. Вълнуват както библейски теми от Стария и Новия завет, така и еротиката в изкуството. Изложбата на един от най-големите рисувачи в модерното и световното изкуство, е придружена с уникални свидетелства и документи за живота му, както и пълен каталог на творбите. Сред тях е и прощалното писмо до вечната му годеница Люси Крог малко преди Паскин да сложи край на живота си.

Старозагорци ще могат да видят изложбата до 10 април, когато ще бъде официално закрита от френския посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай