Самолети създават проблеми за птиците в Родопите

Орнитолози търсят помощ от военния министър Ангел Найденов

Самолети създават проблеми  за птиците в Родопите  | StandartNews.com

Кърджали. Ниско летящи самолети създават проблеми в Родопите. Това става по време на традиционния мониторинг на лешоядните птици в региона, съобщават от БДЗП. Товарните самолети са собственост на американската армия.

„Разстоянието е толкова малко, че човек може да прочете серийният номер на кабината на пилотите с невъоръжено око", коментират орнитолозите. Няколкократното прелитане на самолетите в непосредствена близост до гнездовите колонии на редките белоглави и египетски лешояди създава условия за възникването на неприятни инциденти.

„По света има много случаи на сблъсъци между самолети и едри птици, които не само убиват летящите животни, но и предизвикват катастрофи, които унищожават техника за милиони, застрашават живота на пилотите и обикновените граждани", обясняват още от БЗДП. От дружеството са изпратили официално писмо до министъра на отбраната Ангел Найденов, в което заявяват, че ниските полети по долината на река Арда трябва да бъдат забранени поради рисове от сблъсъци с гнездящите колони на белоглави лешояди.

Подобни казуси не били чужди на световната общност и една напреднала страна като Израел, например, имала забрана на полети над зони, носещи риск от сблъсък с птици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай