Сага с изчезнали животни в зоопарка в Благоевград

Сага с изчезнали животни в зоопарка в Благоевград | StandartNews.com

Благоевград. Мистериозно са изчезнали дребни животни и птици от зоопарка в Благоевград веднага след великденските празници, съобщи бТВ. Предполага се, че те са обект на кражби, тъй като зоопарка е много близо да ромската махала.

През последните дни в Благоевград плъзна мълвата, че покрай празниците животните в зоопарка са оредели. Василка Богданова, която работи в зоопарка от години, разказва, че често, когато идва на работа сутрин, забелязва липси.
„Липсват по-малките животни. В никакъв случаи не може да се вдигне бизонът, якът или двата коза," коментира жената.

Преди месеци работещите в зоопарка открили следи от пиршество в самия зоопарк. Оттогава обаче охраната била засилена. За набезите гледачката обвинява ромите, живеещи в съседство. „Те знаят нашето работно време, когато ни няма, режат с клещи и ножовки," обясни Василка Богданова.

В ромската махала отричат по празниците да са се черпили с животни от зоопарка. Подозрително обаче в двора на една от къщите щъкат същите дребни и разпознаваеми кокошки като от клетките в зоопарка.

Според охранителя на зоопарка Кирил Иванов кражбите по празниците били нещо нормално.
Преди два месеца в зоопарка се роди муфлонче, което днес е най-охранявано, въпреки официалното становище, че кражби няма. „Муфлончето е едничко, ако и на него посегнат, къде отиваме," попита Василка Богданова.

Тази година предстои прелицензиране на зоопарка в Благоевград. Дали лицензът му ще бъде отнет след няколкото сигнала, че животните не са гледани добре, предстои да разберем скоро. От общината обещаха спешна проверка относно стопанисването на обекта.

Няма изчезнали животни от благоевградския зоопарк, заяви от своя страна директорът на зоологическата градина д-р Крум Попниколов. Той посочи пред „Фокус", че в зоопарка животните са маркирани и се води картотека, като няма липсващи обитатели. „Увеличихме и охраната на зоопарка, като охранителите в момента са трима и дежурят денонощно. Освен това още от миналата година зоопаркът напълно е заграден", коментира д-р Попниколов. Той посочи, че не само животни не са изчезвали, но напротив - броят им се е увеличил. „Имаме новородени вълчета, едно муфлонче, две камерунски кози, както и над 60 птици", каза още директорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай