Съдят съпруги, пердашили мъжете си

Съдят съпруги, пердашили мъжете си | StandartNews.com

Стара Загора. Войнствени съпруги, налетели на мъжете си, са било изправени на съд по закона за домашно насилие. Два от най-фрапиращите случаи огласи председателят на Старозагорския районен съд Росен Чиликов, който представи работата на магистратите през миналата година във вторник.

 

Единият семеен екшън между съпрузи, малко над 50-те, се разиграл на връх Коледа. „Нахвърли се отгоре ми като усойница, за да издере лицето ми с нокти, но аз успях да се предпазя и бях изподран само по ръцете", жалвал се нападнатия съпруг.

 

Съдът е осъдил половинката му да не припарва до семейното жилище за 6 месеца и да плати глоба от 100 лв. заради разваления празник на мъжа си.

 

Вторият случай, между 10-ина години млади съпрузи, бил още по-драстичен и съпроводен с преследване с кола. Ядосаната пазителка на семейното огнище се опитала да притисне мъжа си с колата към стената на гаража, но той успял да се отскубне. Тя го погнала с мръсна газ по улицата и на няколко пъти за малко да го сгази.

 

Изтерзаният съпруг си извадил и медицинско за ожулванията и преживения срес. Това дело все още не е приключило и е с неясен изход", добави Чиликов. Според него голяма част от тези дела обикновено били прелюдия към тежки бракоразводни процеси.

 

При тях най-често единият съпруг настоявал съдът да се произнесе кой е виновен за разтрогване на брака, за да остане в семейното жилище или да поеме попечителство над децата. Любопитното е, например, че 20 от заведените дела за домашно насилие между съпрузи, са били прекратени поради оттегляне на жалбата на потърпевшите, т.е. те са успели да съхранят разклатеното си съжителствов преди да влязат в съда.

 

Броят на заведените съдебни дела по закона за домашното насилие в Старозагорско в последните години бил устойчив. За миналата година те са били общо 38, почти колкото през 2012 г. По 14 от тях магистратите са издали заповеди за защита на потърпевшите.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай