Съдът не касира избора на съветници в Петрич

Съдът не касира избора на съветници в Петрич | StandartNews.com

Административен съд – Благоевград потвърди решението на ОИК – Петрич за избор на общински съветници и отказа да касира вота в южния град за местен парламент. Кандидатите на партиите, които искаха отмяна на резултата, могат да обжалват в 7-дневен срок пред ВАС. Жалбоподателите твърдяха, че са допуснати нарушения на изборния кодекс. Според тях неправилно са отчетени действителните и недействителните бюлетини от секционните избирателни комисии.

Мотивите им бяха, че има голям брой недействителни бюлетини, многобройните поправки в протоколите на СИК, неподписани от всички членове на комисиите, изцяло неподписани протоколи от СИК № 33 и СИК № 71, невярно отчетени преференции, което води до неопределяемост на изборния резултат. Изборният ден е приключил в СИК № 48 в 19:00 часа, като част от гласоподавателите не са имали възможност да упражнят правото си глас, въпреки че са се намирали пред избирателната секция. Несъответствието на фабричните номера на протоколите, предоставени на застъпниците, с тези отчетени пред ОИК считат, че сочи на подмяна на обявените резултати.

Административен съд – Благоевград намира, че не са налице закононарушения, които да водят до неправилно отчитане волята на избирателя при проведените на 25 октомври местни избори за избор на общински съветници в община Петрич. Няма пропуски при отчитане на изборния резултат. Решението на ОИК е законосъобразно, постановено при точно отчитане на изборните резултати, съобразно протоколите на секционните избирателни комисии. Комисията е действала при законен числен и персонален състав, решението е подписано от всички нейни членове. Затова жалбите срещу него са неоснователни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай