Събарят незаконен басейн в Буджака край Созопол

Събарят незаконен басейн в Буджака край Созопол | StandartNews.com

Спор за незаконен басейн на фирма "Анел Корпорация" ООД, който е построен в местността Буджака край Созопол, влезе в съда. Според общинските власти, басейнът е незаконен. В края на миналата година созополският кмет Панайот Рейзи е издал и заповед за незабавното премахване на басейна. Собственикът обаче оспорва заповедта пред Административен съд Бургас. Става въпрос за открит басейн с площ от 400 кв. м., който е построен на нос Колокита в местността Буджака, заедно с бетонова площадка, подпорни стени и пътеки. Спорният обект е в скалите, на равнището на морето, стана ясно по време на съдебното заседание. Под морското ниво са изградени две бетонови стълби и стъпала, вътре в басейна. От басейна по посока изток- запад е изградена пътека с дължина 140 м. Освен това е изградена и бетонова площадка в морето с Г-образна форма и дължина 10 м. до която се стига по 15-метрова пътека.

Съгласно регистъра става дума за имот –публична държавна собственост, изграден в рамките на защитена територия, се казва в административния акт. В заповедта се твърди още, че строежът е извършен и е собственост на "Анел Корпорация" ООД. Експертите на общината са констатирали, че става дума за незаконен строеж, подлежащ на премахване по реда на чл. 225а .ал 1 от ЗУТ.

Собственикът настоява заповедта за събаряне да бъде прогласена като нищожна, тъй като по отношение на посочения обект за премахване, вече има издадена заповед на ДНСК, която е обжалвана пред Административен съд Бургас през 2009 г. Производството е приключило с оттегляне на жалбата, поради частично изпълнение заповедта на ДНСК и констатирана невъзможност за изпълнението й изцяло заради риск от причиняване на имуществени вреди. Настоящата заповед е втора за същия строеж и с нея се цели преразглеждане на вече решен правен спор, се казва в жалбата на "Анел Корпорация" ООД.

Като страна в това производство съдът конституира прокуратурата на Република България, по нейно искане с оглед обоснован обществен интерес.

Съдебният състав е приел като доказателство по делото представената заповед № 1754 на Министерството на горите и горската промишленост от 16.06.1970 година, с която е обявена за защитена местност крайбрежната ивица край морето и стария път Созопол-Приморско, така наречения полуостров Колокита, ведно с Екологичен паспорт на защитена местност Колокита от 16 май 1970 г.

Съдът прие заключенията на експерта, изготвил съдебно-техническата експертиза, бяха изслушани и показанията на двама свидетели – служители на Община Созопол. Беше допусната и допълнителна съдебно-техническа експертиза за изясняване са спорни обстоятелства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай