С гръм на кораба "Радецки" кукери прогониха злото

С гръм на кораба "Радецки" кукери прогониха злото | StandartNews.com

Благоевград. С гръм на кораба Радецки, който акостира в Благоевград върху покрива на трабант, започна кукерското шоу и гоненето на злите духове и сили. Капитанът на голямата бяла лодка пък възвести началото на игрите с мощен възглас: "Да живее България". Той бе като двойник на българския революционер Христо Ботев, който е роден на 6 януари 1848 година. Ден преди 165-годишнината от рождението на великия българин, той оживя на площада пред сградата на кметството, а в ролята му се превъплъти младеж от "Плаж махала".

9 кукерски групи – 6 от града и три от селата Падеш, Изгрев и Лешко, показаха най-доброто и най-новото в сурвакарството. Над 1000 сурвакари танцуваха, пяха и гониха злото от Благоевград, без да се уплашат от дъждовното време. Много благоевградчани пък с интерес проследиха разиграните сценки и сюжети, разиграни от маскираните мъже, жени и деца. Сред участниците бе и 6-месечният Владислав от "Плаж махала".

Малко след 10.00 часа центърът на града се огласи от тъпаните и зурните на музикантите. Пред сцената дефилираха последователно всички групи, които показаха най-актуалните кукерски костюми. Като истински артисти представиха актуални проблеми в обществото ни – болен здрав носи, корумпиран чиновник, студент с фалшива диплома. Не мина и без опит за "терористичен акт". Една от групите бе се постарала да завърже жертвата с множество жици, а надпис "Бомба" предупреждаваше, че може да има взрив. Преоблечени като полицаи сурвакари се справиха с "терористите" и предотвратиха избухването на бомбата.

По обяд площадът се превърна в палитра от най-различни костюми и герои – тук бяха кукерите, старците, бабичките, мечките, младоженците, поповете, имаше дори каубои, арабски шейхове и индианци. Насторението и усмивките бяха сред сурвакарите, и сред публиката. Танците на кукерите не само разтърсиха земята в центъра на града, но и уплашиха лошото време, та точно за награждаването дъждът изведнъж секна.

Журито с председател професор Костадин Динчев раздаде десетки награди, купи и дипломи на най-добрите в различни категории – нововъведения на маски, артистичност, атрактивни старци, мечкарски групи, кукерски костюм. За най-масово участие наградата грабна квартал "Грамада". "Няма как да е останало и най-малкото зло в града ни след този празник на сурвакарите и на всички зрители, които не се стреснаха от лошото време. Благоевград го чака само добро и просперитет", заяви кметът на общината Атанас Камбитов, който лично награди Трети квартал за най-добро цялостно представяне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай