С дегустация на червено вино откриха две изложби в Илинденци

С дегустация на червено вино откриха две изложби в Илинденци | StandartNews.com

Благоевград. Пред стотици гости в Арт център „Илинденци" бяха открити две изложби – на картини и на скулптури. Събитието в петък не мина и без дегустация на червено вино, измайсторено от местните винари. За втора година изкуството е част от прeдстоящия Десети международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува", който ще се проведе между 18 и 20 октомври в село Микрево.

Свои платна подредиха в арт центъра в Илинденци художниците Свилен Блажев, Надежда Кутева, Анна Покровнишка, Огнян Механджиев и Димитър Петрински. В подножието на Пирин планина мома Кераца посрещна гостите с течен еликсир, а на дълга трапеза домакините от община Струмяни подредиха уникални домашни баници и питки, имаше и от традиционната курбан чорба. Ансамбли свързаха с песните си двете планини - Пирин и Малешево.

Събитието в Арт център „Илинденци" се организира в партньорство със Съюза на българските художници, тук бе и председателят на СБХ Любен Генов. За проявата голяма е заслугата и на скулптора Иван Русев, който представи скулптурите на китайските си колеги Жан Чин Си и Чен Тао. Те са доценти по скулптура в Националната художествена академия в Ханджоу.

Посетителите видяха страхотните градежи в „Мраморен град на изкуствата" в скулптурния парк на Илинденци. Това е един мащабен проект на Русев, който непрекъснато намира нови поддръжници и съмишленици.

„Това е началото на празниците в нашата община. Невероятна палитра от самодейци от страната и чужбина ще разтърсят Малешевска планина с песните и танците си. Над 3000 певци, танцьори и музиканти ще се изявят на сцената, 17 са ансамблите от чужбина", заяви кметът на община Струмяни Емил Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай