С 2 метра напреднали спасителите в Ораново, остават близо 20

Хората не губят надежда, че миньорите са живи

С 2 метра напреднали спасителите в Ораново, остават близо 20  | StandartNews.com

Благоевград. Нарушено укрепване в галерията не позволи на спасителите да напреднат повече от 2 метра през нощта във вторник до двамата затрупани миньори. Остават по-малко от 20 метра до издирваните въглекопачи. Спасителните дейности не са прекратявани и за миг, над 20 души работят непрекъснато по издирването на 42-годишния Николай Михайлов и 35-годишния Иван Лазаров. Екипите са се трудили основно по укрепването на мястото на пробива на разклонение „Б". Спасителната акция продължава. Все още се работи на разклонение „Б", където има силно нарушени укрепителни съоръжения.

„Това ни кара да приемем, че точно там се е получил пробивът. Работи се много внимателно и предпазливо в този участък. От тавана тече кална маса, което допълнително затруднява спасителите. Често се случва да се изкопаят няколко метра, но пада нова кал и отново запълва вече почистеното пространство", заяви областният управител на Благоевград Муса Палев, който бе на мястото на инцидента. Експертите са категорични, че е необходимо здраво укрепване на тази зона и чак тогава да се продължи напред, за да се гарантира животът на и безопасността на спасителите.

В края на галерията има ръкав, в който може да са Иван и Николай, чието издирване продължава осми ден. Калното и скално свлачище на над 400 метра под земята стана миналия вторник след 09,30 часа. Часове по-късно спасителите откриха телата на двамата загинали въглекопачи Христо Младенов от село Полена и на Асен Стойнев от село Полена.

В Крупник, родното място на колегите им Иван и Николай, хората не губят надежда, че те са живи. Защото двамата са опитни миньори и здрави мъже. Жителите на селото се молят да стане чудо и двамата да са оцелели. За тях казват, че са добри и работливи млади мъже. „Истината е, че мизерията ги е пратила тези хубави момчета под земята, в рудника, в който през 2007 г. загинаха четирима миньори при два тежки инцидента, но мината все така си работи", твърдят крупничани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай