Руски паметник все пак ще бъде асфалтиран

Руски паметник все пак ще бъде асфалтиран | StandartNews.com

София. Кръстовището около Руски паметник, което е едно от най-натоварените в София, ще претърпи основен ремонт това лято. Това съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христов на семинар на столична община в Правец.

Съществуващите павета в района на паметника ще бъдат заменени с асфалт, ще бъде подменена и цялата канализационна и водопроводна мрежа под пътната настилка, както и ще бъде монтирано ново енергоспестяващо осветление в района на паметника.

Преди месец и половина Столичната община представи проект за реконструкция, като даде възможност на граждааните да гласуват, дали новата настилка да бъде отново павета или асфалт.

Самият паметник и градинката около него бяха реставрирани преди две години със средства на общината. За да се намали времето за преминаване през натовареното сега кръстовище и за да се намали рискът от пътно-транспортни произшествия, ще бъде преместен релсовия път, по който минава трамвай. Трамваят, който се движи по "Цар Борис ІІІ", ще минава през Руски паметник от страната на бул. "Скобелев" и ще се включва в съществуващото трасе на площад "Македония", обясни Любомир Христов. Така няма да се налага той да преминава и от страната на улица "Опълченска".

Тази реорганизация ще намали времето за преминаване през кръстовището до 2 минути, както и ще намали задържането на трамвая на кръстовището. Реконструкцията на района около Руски паметник е един от големите ремонти в София, планирани за следващата година. Общо 123 милиона лева е осигурила общината за реконструкция на големи булеварди, квартални улици и мостове. Напролет ще започне ремонтът по "Цариградско шосе", ул. "Раковска", бул. "Мушанов", които трябва да приключат до края годината. През 2014 ще се извърши и изграждането на кръгово кръстовище при Лъвов мост, както и на бул. "Иван Гешов" и "България".

До Коледа в София ще пристигне първият нов тролей от общо 50-те возила, които общината е поръчала. Те са осигурени с безвъзмездни средства от ОП "Регионално развитие". С пари по европрограмата "Околна среда" пък вече са пристигнали три от новите модерни трамваи. До Нова година се очаква още един, а до 31 май догодина трябва в експлоатация да влязат общо 20 нови трамвая. Инвестицията е 66 милиона лева. 96 милиона пък ще струват десетте нови мотриси за метрото, които ще бъдат включени в новите участъци на подземната железница. Те ще бъдат включени в експлоатация до края на годината и така в пиковите часове ще намалят времето за изчакване до 2 минути и половина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай