Розопроизводители искат промени в трудовия закон

Розопроизводители искат промени в трудовия закон | StandartNews.com

Производителите на розово масло искат промени в трудовото законодателство в часта за наемане на безработни хора. Това обяви Николина Узунова, изпълнителен директор на Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика", която вчера подкрепи кампанията на БНТ "Купувам българско".

По думите на Узунова проблемът е с наемането на сезонни работници за беритбата на розовия цвят. Тъй като повечето са трайно безработни и са регистрирани в Бюрата по труда, те не приемат работа на полето, защото ще загубят социалните помощи, които получават. За работа между 5 и 20 дни, колкото продължава розобера, хората ще останат без помощи, коментира и Димитър Георгиев, който е председател на УС на асоциацията.

Затова розопроизводителите многократно са искали от Министерството на труда и Министерството на земеделието да разрешат този казус, като дадат възможност на безработните да участват в розобера без да губят регистрацията си на социално слаби. Съществуващата в момента ситуация е инфарктна за производителите на розово масло, защото до последно търсят хора, а брането на розите се извършва само ръчно, коментираха още от бранша. Бяха категорични, че подобен проблем съществува и при всички селскостопански производители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай