Роял "Блютнер" отново ще засвири в Димитровград

На него Чучуков изнася световен репертоар

Роял "Блютнер" отново ще засвири в Димитровград | StandartNews.com

Димитровград. Роял „Блютнер" отново ще засвири на Димитровградска сцена, след грандиозния скандал преди месец с друг инструмент на световноизвестната немска компания, който беше разфасован на парчета в бригдирското градче.

Вторият роял, който беше открит в Димитровград след грозния инцидент, се намираше до сряда в бившото кино „Химик". Инструментът обаче беше преместен на сцената на театър "Апостол Карамитев" в Димитровград и акордиран от един от най-големите майстори-реставратори на клавирни инструменти у нас маестро Петър Димитров.

Като извинение пред обществеността и израз за поругания инструмент, но и на добра воля за съхранението на ценностите на територията й местната община подарява грандиозен концерт на хората със световно известна българска звезда на клавишите.

На оцелелия „Блютнер", който според специалистите е на стойност около 170 000 лв., ще свири в четвъртък големият Виктор Чучков. Професорът ще се представи пред местната публика световноизвестната си вече продукция "Бисери от клавирната музика".

След повторния оглед на вече разчупения роял от маестро Димитров пък стана ясно, че възстановяването му ще струва поне 50 бона. Според специалиста по-реалистично е поругания инструмент да послужи като донор за други „Блютнер"-и, които имат нужда от реставрация, тъй като частите за тази марка инструменти държат цена, освен това се правят само по поръчка във фирмата-производител.

Според реставраторът с частите от раглобения роял може да се даде нов живот на поне още 60 инструмента.

Димитров похвали община Димитровград за грижата за останалите ценни рояли в града. Той обаче заяви, че за да не се допуска повторно случка като тази в Младежкия център, държавата трябва да се заеме на с инвентаризацията на скъпите е ценни инструменти у нас. Маестрото предлага да бъде изготвен списък на национално ниво, в който да бъдат описани тези инструменти и състоянието, в което се намират те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай