Ромите посрещат Василица, сурвакаха и кмета на Търново

Ромите посрещат Василица, сурвакаха и кмета на Търново | StandartNews.com

Велико Търново. Сурвакари от село Джулюница и ученици от старата столица изненадаха кмета на Велико Търново Даниел Панов за ромската Нова година. По традиция на Василица от сутринта деца обикалят съседски къщи и сурвакат за здраве, късмет, берекет и плодородие. Учениците и представители на Център „Амалипе" бяха подготвили освен сървачки и традиционната баница с късмети. На Даниел Панов и зам. кмета Ганчо Карабаджаков се паднаха парите, а работата изтегли Снежана Данева.

На 13 срещу 14 януари ромите посрещат Нова година. Празникът се нарича Василица или Банго Василий и всяка година се отбелязва по различен начин от Центъра за етнически диалог и толерантност „Амалипе" във В. Търново. Чествания има сред ромската общност в Златарица, Павликени и други населени места на региона. Василица е сред най-големите празници на ромите в България. Той се празнува три дни – на 13, 14 и 15 януари, разказва ръководителят на великотърновския Център "Амалипе" Деян Колев. Празникът е свързан с легенда, че Свети Васил, застъпник и защитник на ромите, възстановява моста, по който преминавали ромите, след като той бил разрушен от Дявола и по този начин ги спасил. Според ромските традиции на Василица от сутринта деца обикалят съседски къщи и сурвакат за здраве, късмет, берекет и плодородие. Вярва се, че от тяхната благословия и „лек крак" зависи късметът и щастието им през новата година.

Десет деца от ОУ „П. Р. Славейков" в село Джулюница сурвакаха инж. Георги Рачев по случай ромската Нова година. С традиционни сурвакници малчуганите пожелаха на областния управител много здраве и радост през Новата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай