Родители протестираха за децата на България на 1 юни

Родители протестираха за децата на България на 1 юни | StandartNews.com

Добрич. Няколко родители – бащи и майки, в празничния за децата 1 юни, излязоха на протест в близост до общината в Добрич. Майките и бащите запознаваха минаващите със своите искания – възможността да гледат децата си тук в България, без да се налага да ги лишават, и после децата да остават в родината си.

„Имаме пет основни искания, които в Отворено писмо на 29 май изпратихме на министър-председателя Пламен Орешарски. Ние искаме децата да са приоритет на властта. Крайно време е България да стане майка на децата си, а не мащеха" – сподели пред „Стандарт" Ива Ничева. Тя заяви, че гласуваното на първо четене увеличение на майчинството от 240 на 310 лв. далеч не изчерпва грижата за майките и децата. „Едно дете не расте само 2 години. Затова настояваме да се разгледат и другите ни искания. Освен парите за майчинство, искаме т.нар. детски добавки да бъдат обвързани с минималната работна заплата и да са в размер на 25 на сто от нея. Така донякъде ще отразяват инфлацията, защото тези 35 лв., които се дават, ако доходът на семейство е до 350 лв. месечно на член от семейство, при тези цени стигат за чорапогащник, тениска и някакви обувчици на малко дете. Но когато това дете е тийнейджър – за какво по-напред са тези 35 лв. на месец. Настояваме да се отмени ДДС за детски храни, дрехи, обувки, учебници, учебни помагала, книги, лекарства и услуги" – каза Ива Ничева.

Мирослав Паскалев добави, че другото искане на родителите е за децата с увреждания. „Настояваме здравните и социални осигуровки на родители на деца с трайни увреждания са за сметка на Държавният бюджет, защото ние се грижим ежедневно за децата си и така оставаме без пенсии един ден, защото не можем да се осигуряваме. В същото време професионалните семейства приемни родители, освен че са напълно осигурени, те получават и пари за децата с увреждания. Един професионален приемен родител получава 325 лв. еднократно за рожден ден на детето. Кое семейство, дори с двама работещи родители и здраво дете, може да даде 325 лв. за рожден ден на детето си" – попита риторично Паскалев. Протестиращите ще очакват отговор от премиера и министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов, като настояват още и за безплатни помощни средства за деца с увреждания и рехабилитация два пъти в годината или осигуряване еднократно 3 седмици в санаториум.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай