Режисьор, писател и внучката на Людмил Стоянов на празник на читалище

Режисьор, писател и внучката на Людмил Стоянов на празник на читалище | StandartNews.com

 

Възроденото през 2010 г. за четвърти път Народно читалище „Светлина" в архитектурния резерват Ковачевица в Родопите вече може да се похвали със сериозна просветителска дейност. Това става ясно на честването на 150-годишнината от основаването на културната институция, която започва да функционира още през далечната 1965 година. Отчет за работата на читалището и на читалищното настоятелство направи председателят доцент д-р Ана Райкова.

Тя разказа за различните инициативи в обновената читалищна зала - киносалон с балкон, в присъствието на доайените на софиянци в Ковачевица – писателя Георги Данаилов и режисьора Радослав Спасов. Внучката на академик Людмил Стоянов, който е родом от селото - Алисия Санча, пристигна от Виена специално за тържеството. Художничката разкри, че започва възстановяването на родната къща на дядо си, която ще бъде превърната в музей. На празника присъства и директорката на Българския културен институт „Дом Витгенщайн" в австрийската столица доц. д-р Румяна Конева. Деца, потомци на ковачевци, изселили се някога из цялата страна, също се върнаха в родния край за събитието. Всички чуха най-новия разказ „Йошката" на писателя Георги Данаилов.

Бившата дългогодишна кметица на възрожденското родопско село Стойка Дишлянова пък допълни празничната атмосфера с атрактивния си вид. Подобно на майка си и бабите си настоящата баба Стойка напоително засне тържеството с мобилния си телефон, заденала внучката си Деа в цедилка на гърба си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай