Режат тръби на село, което не плаща за вода

Режат тръби на село, което не плаща за вода | StandartNews.com

Водопроводът, който минава през гърменското село Ореше, е направен на решето от незаконни байпаси. Местните хора са се включили неправомерно и харчат огромно количество вода, тъй като не плащат и стотинка за това. Но скоро това ще бъде преустановено, а незаконните тръби ще се премахнат.

„Там няма водомери. С решение на общинския съвет от 2000 година водопроводната мрежа е собственост на ВиК – Благоевград, но дружеството не е влязло реално във владение. Над 100-те жители на селището поливат градини и ниви с водата, често оставят на сухо съседното село Крушево, в което живеят над 250 души", заяви общинският кмет на Гърмен Минка Капитанова. Заради безводието в Крушево са в стачна готовност.

„Зависими сме от настроението на другоселците. Водопроводът първо минава през Ореше и там спират водата, когато си поискат. А при нас е кошмар с този режим. Ние не можем да се измием, а те поливат градини и ниви с питейна вода, за която не плащат нищо. Това не е нормално. Парадоксално е, че ние плащаме и сме на сухо, а те не плащат и имат колкото си искат вода", каза кметският управник на Крушево Явор Белов.

Заради проблема спешно в Гърмен пристигна в понеделник шефът на ВиК – Благоевград Росица Димитрова. „Разбрахме се да започнат акция по премахването на тръбите, които са незаконно включени към водопровода в Ореше. Законът е един за всички. Не може едни да плащат за вода, а други толкова години да не дават и стотинка", коментира кметът на Гърмен Минка Капитанова.

Жителите на Ореше пък са категорични, че сами са строили водопровода и сами го поддържат, а ВиК не е вложило средства за подобряването на водоснабдяването. Преди време започнали да монтират водомери на местните хора за сметка на дружеството, но последвал бунт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай