Река Янтра смени цвета си в синьо

Река Янтра смени цвета си в синьо | StandartNews.com

Велико Търново. Рибари останаха шокирани от боядисана река край Долна Оряховица. Само за няколко минути мътна вода На река Янтра променила цвета си и станала тъмносиня, разказали въдичарите пред инспекторите от РИСВ-Велико Търново.

 

Странното явление се случило около 17 ч във четвъртък и на метри от моста над реката водещ към Долна Оряховица. Тъмносинята река изхвърлила и няколко умрели риби, които още повече изплашили въдичарите. Експерти от РИОСВ са извършили незабавна проверка на мястото във връзка със сигнала за цветни води на река Янтра в близост до моста за гр. Долна Оряховица и умрялата риба, съобщиха от инспекцията.

 

В лабораторията в старата столица вече са изследвани две проби от реката Янтра, взети под моста от западната страна на участъка. При вземането на пробите са присъствали експерти на Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури" – Велико Търново и човекът, подал сигнал за инцидента.

 

"Резултатите от извършените измервания на място на водата в реката показват нормални стойности на рН 8,23 и разтворен кислород 8,63 mgО2/l., което означава, че водата не е токсична. До няколко дни ще излезе и пробата за наличие на тежки метали, но нашите служители са установили, че замърсяването вече се е оттекло и в участъка вече има жива риба", казаха от РИОСВ.

 

Експертите са взели и втора водна проба от реката близо до вливането на малко дере под старата опитна станция на Горна Оряховица. Водата в дерето била с мътен, синьо-зелен цвят. Резултатите от извършените измервания на място показват занижени стойности на рН 6,18 и разтворен кислород 5,17 mgО2/l. Пълните резултати от анализите на водните проби щели да са готови след няколко дни, поради характера на тяхното извършване.

 

Проверено е промишленото предприятие „Розахим" АД, гр. Горна Оряховица поради близостта с реката. В момента на проверката фирмата не е извършвала производствена дейност и от територията на площадката няма изтичане на отпадъчни води, така че то не е причина за замърсяването на реката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай